Energie
-
Heeft u geen eigen cv-ketel en kookt u elektrisch of gaat u elektrisch koken? Dan mag u de gasmeter laten afsluiten. Neemt u hiervoor contact op met Sité. Wij geven het dan door aan Liander die de gasmeter komt verwijderen. Heeft u een woning met een cv-ketel? Dan kunt en mag u de gasmeter niet laten afsluiten.
-
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een hoog stroom- en/of gasverbruik.
Elektrische apparaten in uw woning
Misschien heeft u verouderde elektrische apparaten met een laag energielabel in huis. Deze verbruiken veel stroom. Ook apparatuur zoals een wasdroger en elektrische kacheltjes verbruiken veel stroom. En gebruikt u al spaarlampen of ledverlichting?Stookgedrag
Misschien is uw stookgedrag veranderd. Is er bijvoorbeeld een stengere winter geweest? Dan is het logisch dat u meer gestookt heeft. Ook kan het zijn dat u, zonder dat u het doorheeft, de radiotoren voluit aan heeft staan in ruimtes waar u niet veel bent. Bijvoorbeeld in de slaapkamer.Nieuwe energieleverancier
De overstap naar een andere energieleverancier kan uiteindelijk een vertekend beeld geven. De mogelijkheid bestaat dat u een te laag voorschotbedrag heeft betaald en achteraf meer moet bijbetalen.Energiebespaartips
Kijkt u eens op onze website of op de website van het Energieloket Achterhoek voor tips over energiebesparing. -
Woning met een eigen dak
Als u in een woning met een eigen dak woont en u interesse heeft in zonnepanelen, dan kunt u contact opnemen met installatiebedrijf Kremer. Zij bekijken dan of uw dak inderdaad geschikt is voor zonnepanelen en bespreken met u de mogelijkheden. De contactgegevens van Kremer zijn zonnepanelensite@kremer.nl of 0314-32 88 53.Appartement
Bij een appartementencomplex of een beneden-/bovenwoning kunnen wij niet zo gemakkelijk panelen op het dak leggen. Misschien is het dak te klein (om iedere bewoner panelen te geven) of ligt het dak niet goed in de zon. Daarvoor moeten we eerst onderzoek doen. Bij appartementencomplexen en beneden-/bovenwoningen bekijken we daarom de mogelijkheden voor zonnepanelen pas als we groot onderhoud uit gaan voeren of als we een dak gaan vervangen. -
Een laadpaal plaatsen in de voortuin is niet toegestaan. In sommige gevallen is het wel toegestaan om een laadpaal voor een elektrische auto te plaatsen in de zijtuin (als er een eigen oprit is). U moet hiervoor wel eerst toestemming vragen aan Sité. U vraagt dit aan via Mijn Sité.
-
Misschien is er sprake van een lekkage. Om dit te testen draait u de hoofdkraan dicht. Deze hoofdkraan bevindt zich meestal in de meterkast. Kijk vervolgens of de watermeter blijft doorlopen.
Blijft de watermeter doorlopen?
Als na het dichtdraaien van de hoofdkraan de watermeter doorloopt, is er ergens een lekkage. Probeer (via de kruipruimte) te achterhalen waar de lekkage zich bevindt. Log vervolgens in op Mijn Sité en meld een reparatieverzoek. Dan komt er een vakman of installateur bij u langs.Staat de watermeter stil?
Als na het dichtdraaien van de hoofdkraan de watermeter stilstaat, is er geen lekkage aan de waterleiding. Neemt u dan contact op met Vitens. Let u hierbij wel op dat als Vitens bij de controle niets vindt, de (vaak flinke) kosten voor uzelf zijn.Let op: Wij geven geen opdracht voor reparatie en geen vergoeding als u zelf verantwoordelijk bent voor de kapotte waterleiding.
-
Door kleine aanpassingen in uw gedrag, slim omgaan met apparaten en met kleine maatregelen in uw woning, kunt u maandelijks flink wat energie besparen. Dit is goed is voor onze aarde, maar zorgt ook voor lagere energielasten. In dit filmpje leggen we uit wat u kunt doen om energie te besparen in uw woning.
-
We werken er hard aan om onze woningen energiezuiniger te maken. Maar we kunnen natuurlijk niet alle woningen tegelijk doen. Daarom zijn we nu eerst begonnen met de minst energiezuinige woningen. Dit zijn woningen die een E, F of G energielabel hebben. Deze woningen worden geïsoleerd en ze krijgen in veel gevallen zonnepanelen. Soms kijken we ook of een woning zonder aardgas verwarmd kan worden.
We verwachten dit vóór 2028 af te hebben. Daarna gaan we aan de slag met woningen die een beter energielabel hebben. -
Wij verwijderen geen zonnepanelen van woningen. De zonnepanelen zijn onderdeel van de woning en het huurcontract. Ook met de huidige kosten voor teruglevering en een mogelijke afschaffing van de saldering in de toekomst, kunt u nog steeds besparen in de energiekosten. We adviseren om elk jaar te onderzoeken of uw energieleverancier nog de beste prijzen en voorwaarden heeft voor zonnepanelen. Gebruik daarvoor de gegevens uit uw jaaropgave en een vergelijkingssite zoals independer.nl, overstappen.nl of easyswitch.nl.
-
Ja, u betaalt dan ook via de servicekosten voor zonnepanelen. Als u in een nul-op-de-meter woning (NOM-woning) woont, betaalt u via een EPV-vergoeding. Een EPV-vergoeding is geld dat u betaalt voor energie die in huis wordt gemaakt, zoals stroom van zonnepanelen.
-
Als uw zonnepanelen minder opleveren door bijvoorbeeld een boom, kunt u dit bij Sité melden. Wij onderzoeken dan hoeveel minder de zonnepanelen hebben opgeleverd. Dan bepalen we of u geldt terugkrijgt en hoeveel dat is.
-
Wij kunnen uw installatie niet voor u uitzetten. Dat kunt u zelf wel, maar dat raden wij u niet aan. Dit verhoogt namelijk de kans op storingen. Terugleveren is met de huidige markt inderdaad minder interessant dan eerder, maar hoeft zeker geen geld te kosten. We adviseren om elk jaar te onderzoeken of uw energieleverancier nog de beste prijzen en voorwaarden heeft voor zonnepanelen. Gebruik daarvoor de gegevens uit uw jaaropgave en een vergelijkingssite zoals independer.nl, overstappen.nl of easyswitch.nl. De servicekosten voor de zonnepanelen zijn onderdeel geworden van uw huurcontract en kunnen wij niet zomaar stopzetten.
-
Sité keert daar geen vergoedingen uit. We zijn niet verantwoordelijk voor energieprijzen, wet- en regelgeving of andere zaken die invloed hebben op uw energierekening. Waarschijnlijk kunt u wel veel winst behalen bij het afsluiten van een vast contract dat voordelig is voor mensen met zonnepanelen. Gebruik daarvoor de gegevens uit uw jaarafrekening en een vergelijkingssite als independer.nl, overstappen.nl en easyswitch.nl.
-
Sité vergoedt nooit gemiste inkomsten van zonnepanelen. In sommige gevallen kunt u wel in aanmerking komen voor een bedrag dat u terugkrijgt van betaalde servicekosten voor de zonnepanelen. Bijvoorbeeld als de zonnepanelen langer dan een maand niet hebben gewerkt, als bewezen kan worden dat Sité niet genoeg heeft gedaan om de installatie te repareren. Neem in dat geval contact op met Sité.
-
Dit verandert niets aan wat u betaalt. Sité heeft altijd de BTW betaald, dus uw vergoeding voor de zonnepanelen blijft hetzelfde.