Spring naar inhoud

Realisatie woongemeenschap Naoberhoek aan Hamburgerbroeklaan stap dichterbij

De nieuwe samenwoonvorm voor asielzoekers en Doetinchemmers lijkt werkelijkheid te worden. Gemeente Doetinchem, Sité en het COA ontwikkelen aan de Hamburgerbroeklaan (tegenover het politiebureau) in Doetinchem een nieuw, bruisend woonconcept, waar asielzoekers en inwoners van Doetinchem zij aan zij kunnen gaan leven, leren en werken. In de afgelopen periode hebben we als initiatiefnemers onderzocht in hoeverre deze woongemeenschap haalbaar lijkt en de seinen staan op groen. 

Groen licht voor woongemeenschap de Naoberhoek

Gemeente Doetinchem, Sité Woondiensten en het COA hebben in de periode van november 2023 tot aan zomer 2024 onderzocht in hoeverre de realisatie van de woongemeenschap aan de Hamburgerbroeklaan haalbaar is. Ondanks de dynamische nationale context, waarin het onderwerp migratie en alles wat daarmee samenhangt sterk in de belangstelling staat, is onze conclusie dat deze nieuwe woonvorm gerealiseerd kan worden. Doetinchem zou dan een woongemeenschap voor asielzoekers én Doetinchemmers rijker zijn; een smeltkroes van culturen waar mensen samen leven, wonen en werken.

Samen leven in de Naoberhoek

In de Naoberhoek leven en wonen mensen met een verschillende achtergrond als goede buren. Doetinchemmers en asielzoekers wonen bij elkaar en zijn gemotiveerd om bij te dragen aan de gemeenschap. In het uitgewerkte plan worden 80 woningen ingezet voor sociale huur en circa 40 voor asielzoekers. “In de Naoberhoek komen bij voorkeur asielzoekers wonen die grote kans hebben op een verblijfsvergunning. Zodra ze deze hebben, gaan ze naar een andere woning, liefst in Doetinchem of de Achterhoek. Door hen deze zekerheid te geven, kunnen ze sneller en beter inburgeren in de Achterhoekse gemeenschap is de verwachting”, vertelt bestuurslid Joeri Kapteijns van het COA.

 
Ingrid Lambregts, wethouder gemeente Doetinchem vult aan: “Samen met andere organisaties willen we ervoor zorgen dat bewoners van de Naoberhoek elkaar ontmoeten en iets voor elkaar betekenen. We denken dat deze vorm van naoberschap hier past en werkt. Dat weten we natuurlijk niet zeker. Aan de voorkant denken we hier samen met alle andere organisaties goed over na.

Een unieke woongemeenschap waar buren iets voor elkaar kunnen betekenen

150 Doetinchemmers (circa 80 appartementen) en 150 asielzoekers (circa 40 appartementen) wonen straks samen in één markant gebouw. "We zoeken huurders die gemotiveerd zijn om bij te drage aan deze woongemeenschap", vertelt Saar Veneman, directeur-bestuurder bij Sité. Daarnaast zijn gemeente Doetinchem en Sité Woondiensten met partners in gesprek over de inzet van werk, onderwijs, dagbesteding en sociale dienstverlening, wat bijdraagt aan een actieve maatschappelijke participatie van de asielzoekers binnen de Doetinchemse en Achterhoekse samenleving. Ook is er een groot netwerk aan vrijwilligersorganisaties die van betekenis kunnen en willen zijn. Verder stellen we als initiatiefnemers een community-builder aan, die het organiseren van activiteiten stimuleert en aanspreekpunt is voor bewoners, omwonenden en andere gebruikers van het gebouw.

Markant gebouw dat zorgt voor verbinding en spontane ontmoeting

De locatie aan de Hamburgerbroeklaan vraagt om een markant gebouw dat de aandacht trekt en een plek vormt voor spontane ontmoeting. Zowel ontmoeting tussen bewoners onderling, als ontmoeting met bewoners van de wijk en Doetinchem. Het ontwerp van het gebouw is uitnodigend voor de buurt en naar Doetinchem. Zo komt er een koffiecorner en een multifunctionele ruimte waarin allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden, zoals samen koken of het organiseren van evenementen. Het gebouw krijgt een binnenhof; het hart van de woongemeenschap die zo wordt ingericht dat ook hier ontmoeting en samenwerken wordt gestimuleerd. Bewoners, asielzoekers en Doetinchemmers wonen door elkaar, op verschillende plekken in het gebouw. De kracht van de Naoberhoek moet juist in díe verbinding liggen. De uitgangspunten van dit woongebouw passen naadloos in de nieuwe wijk Spoorzone.

Naoberhoek in ontwikkeling: samen inkleuren

Nu we hebben onderzocht of de woongemeenschap haalbaar is, leggen we de resultaten van dit onderzoek voor aan onze gemeenteraad. We hopen daarna het plan verder in te mogen kleuren”, vertelt Ingrid Lambregts. “Het woonconcept heeft een grote ambitie waarbij veel partners en bewoners nodig zijn om het tot een succes te maken”, vult Saar Veneman aan.

Na definitieve besluitvorming door de gemeenteraad, Sité Woondiensten en COA dit najaar, kan een samenwerkingsovereenkomst gesloten worden. Daarna wordt het plan verder uitgewerkt.